Huhu Lamak Aku Sik Makan Umei..
Bila la aku dapat balit tok.. Rindu dengan kawan-kawan di sarawak..
Pernah makan umai?
Obor obor?
Bagi orang Sarawak umai adalah delicacy yang popular seperti juga budu di Kelantan, air asam di Kedah dan cencaluk di Melaka. Ada beberapa jenis bahan utama yang digunakan untuk buat umai. 3 yang utama ialah ikan, udang dan obor obor. Yang menariknya, bahan2 yang digunakan untuk membuat umai tidak dimasak, sebaliknya dipotong potong halus, digaul dengan bahan bahan lain seperti hirisan tomato, cili, bawang dan hirisan limau.Rasa nya sangat sedap menjilat jari jugak la kalau makan umai ni. Tapi tetap tak boleh lawan budu yang menjadi penyedap makan ku dari kecik hingga sekarang. Sungguh pun anak kelantan celup tapi budu memang tak boleh lari la wajib ada huhu.. Umai ikan dan udang senang dijumpai, tetapi obor obor pula kadang kadang jumpa, kadang kadang tidak.. Kebiasaan nye orang akan menggunakan ikan la sebab ikan ni senang nak dapat… walaupun ikan sotong dan uddang nya tidak di masak dari segi penyediaan,tetapi kandungan asid di dlm limau nipis,limau purut & limau kasturi,cuka memasakkan isi kandungan ikan tersebut,di sini saya sertakan resepi nya.
Umai Di Buat Dengan Ikan Tenggiri
Cara-cara membuat umai:-
Bahan-bahannya:-
1 ketul ikan tenggiri (isi di hiris)
1 sudu jus limau kasturi
1 sudu jus limau purut
1 sudu jus limau nipis
1 sudu makan cuka
5biji cili padi merah (hiris halus)
1 biji bawang besar (hiris halus)
1/2 biji tomato di dadu
garam secukup rasa,ajinamoto
Cara-caranya:-
1.Isi ikan yang telah dihiris halus, di masukkan garam, cuka dan air limau. Biarkan selama 10 minit.2. Kemudian masukan semua bahan hiris dan kacau sampai rata..3. Simpan didalam peti sejuk sebelum dihidang
2.Ada sesetengah orang suka meletak kacang yang dikisar pada umai.. Boleh di tambah kan klau nak la..
Morning sis-lin... Sedap sis.. Macam-macam gaya orang buat umai ni sis.. Ala kerabu pun ade jugak... Time sekolah dulu-dulu sye tiap-tiap hari makan umai ni sebab kawan bawak dari rumah. Sekolah dekat dengan perkampungan nelayan.. Kampung buntal.. Lazat umai ni huhu...
4 comments:
Ah.. betapa ku merindui makanan sarawak.. gosh...
HUhu aku rindu juak... makin2 laksa mohd lim nak rah belakang parson ya.. aku pulang kelak aku nak makan 3 mangkuk laksa special.. huhu rindu eh
mmg sedap umai nih..sis dh mkn dh tu,mase tu kwn bg rase...dia org sarawak la..mmg sedap,ala2 kerabu le gitu kan....
Morning sis-lin...
Sedap sis.. Macam-macam gaya orang buat umai ni sis..
Ala kerabu pun ade jugak...
Time sekolah dulu-dulu sye tiap-tiap hari makan umai ni sebab kawan bawak dari rumah. Sekolah dekat dengan perkampungan nelayan.. Kampung buntal.. Lazat umai ni huhu...
Post a Comment